Pokerikirja-arvostelu: Sklanskyn ja Millerin "NL Hold'em Theory and Practice "

Pokerikirja-arvostelu: Sklanskyn ja Millerin "NL Hold'em Theory and Practice " 0001

"NL Hold'em Theory and Practice" on David Sklanskyn kymmenes pokerikirja. Tällä kertaa toisena kirjailijana on Ed Miller, joka on viimeksi kirjoittanut Sklanskyn ja Mason Malmuthin kanssa vuonna 2004, jolloin he julkaisivat kirjan "Small Stakes Hold'em". On aivan sama, kenen kanssa Sklansky kirjoittaa, tai mitä mikäkin kirja painottaa, sillä joka kirjaan, myös tähän viimeiseen, pätevät seuraavat väitteet:

- Sklanskyn kirja on täynnä matematiikkaa ja abstrakteja käsitteitä

- Sklanskyn kirja ei sovi aloittelijoille

- Kirja täytyy lukea enemmän kuin yhden tai kaksi kertaa

- Jos haluat lukea kirjoja kehittääksesi peliäsi, tämä on kirja, joka

täytyy lukea.

Sklanskyn kirjat ovat työläitä luettavia, mutta tämä on erittäin hyvä kirja, jossa on itse asiassa asioita, joita ei ollut vielä hänen klassikossaan "Hold'em Poker for Advanced Players" . Kuten nimikin kertoo, tämä kirja käsittelee No Limit Hold'em –peliä, ja on Sklanskyn ensimmäinen kirja, joka keskittyy pelkästään pelin No Limit –versioon. Kenties kiinnostavampaa on vielä se, että suurin osa kirjasta on sovitettu rinki- eli rahapeleihin, ei turnauksiin. Ehdottaisin, että jos aiot lukea Sklanskya, kannattaa lukea useampikin kirja. Turnauksia käsittelee kirja "Tournament Poker for Advanced Players". Tämän viimeisimmän kirjan tekee erityiseksi kolme piirrettä:

1) Kirjassa on paljon tietoa rahapeleistä. Koska turnaukset ovat nyt kovasti pinnalla, useimmissa kirjoissa rahapelit jäävät vähemmälle huomiolle; mutta ei tässä kirjassa.

2) Kirjan tekijät myöntävät, että toisinaan täytyy käyttää matematiikkaa apuna pelipäätöksissä, mutta toisinaan taas pelkkä matematiikka ei tuo voittoa.

3) Kirjassa esitellään "monitasoisen ajattelun" käsite. Vaikkei käsite olekaan uusi, en ole taatusti nähnyt missään selitettävän ja

havainnollistettavan sitä paremmin.

Sklansky ei muuta tunnettuja pokeriteorioitaan, jotka hän on selittänyt aiemmissa kirjoissaan. Hän kuitenkin muokkaa noita käsitteitä No Limit –peliin sopiviksi, niin että pelin näkee aivan erityisessä valossa. Otetaan esimerkiksi tämä monitasoisen ajattelun käsite. Suurin osa hyvistä pelaajista tietää, että calling stationin bluffaamisella ei ole positiivista odotusarvoa. Tämä on esimerkki ykköstason ajattelusta: calling station maksaa kaksin- tai

kolminkertaisen korotuksen tai jopa all-in –panoksen, joten ei kannata bluffata. Mutta illan kuluessa huomaat, että tämä pelaaja ei olekaan maksuautomaatti, vaan pelaaja, joka pikemminkin tunnistaa pelityylisi ja pystyy erottamaan sen oikealla istuvan maanisen pelaajan pelistä. Niinpä tiedät, että jos maaninen pelaaja on pelissä mukana, tämä pelaaja mitä todennäköisimmin maksaa, mutta jos sinä olet ainoa joka korottaa, hän kippaa kätensä. Näin olet tunnistanut hänet kakkostason ajattelijaksi, ja voit itse käyttää korkeamman tason peliä viedäksesi hänen pelimerkkinsä.

Tässä esitetty käsite "ajattelun tasoista" on monimutkainen, mutta se voidaan tiivistää näin: jos vastustajasi pelaa ykköstason peliä, ei kannata esitellä mitään hienoja kolmos- tai nelostason kikkoja, koska ne menevät ohi vastustajaltasi. Samassa pöydässä voi olla kuitenkin monella eri tasolla pelaavia pelaajia, ja sinun täytyy sopeuttaa pelisi heitä vastaan niin, että muutat jatkuvasti arviointiasi heidän tasostaan.

"No Limit Hold'em: Theory and Practice" ei ole mikään helppo kirja

luettavaksi. Siinä on taulukoita, siinä on kaavoja, mutta siinä on myös paljon hyödyllistä tietoa, jonka avulla voitat No Limit Hold'em –pelistä enemmän rahaa.

Mitä ajattelet nyt?

More Stories

Other Stories