Gus Hansen: Every Hand Revealed – pokerikirja-arvostelu

Gus Hansen: Every Hand Revealed – pokerikirja-arvostelu 0001

Koska vakituinen kirja-arvostelijamme on tällä hetkellä Vegasissa, ja hänellä tuskin on siellä ylimääräistä aikaa, minua pyydettiin tuuraamaan häntä jonkin aikaa. Ensimmäinen kirja, jota minua pyydettiin arvostelemaan on Gus Hansenin "Every Hand Revealed".

Kuten useimmat ihmiset, minäkään en liiemmin innostu kuivista teorioista. Vaikka se onkin tärkeää, se voi olla myös tappavan tylsää. Gus on onnistunut kirjoittamaan hyvin jännittävän kirjan, jossa suurin osa kuivista teorioista on korvattu kiinnostavilla esimerkeillä elävästä elämästä. Tämä oli hänen tavoitteensakin kirjaa kirjoittaessa. Johdannossa Hansen mainitsee, että useimmat pokerikirjat ovat hänen mielestään liian teoreettisia tai konservatiivisia.

Joten Gus otti asiaan toisen lähestymistavan ja sen huomaa kirjan rakenteesta. Gus Hansen on tunnettu siitä, että hän tekee muistiinpanoja turnauspelien aikana, kuten esim. Aussie Millions -turnauksessa vuonna 2007. 747 pelaajaa aloitti turnauksen ja Gus Hansen oli viimeisenä jäljellä. Hän sai voitostaan 1,5 miljoonaa dollaria.

Kirjan rakenne

Käsi kädeltä, blind taso blind tasolta ja päivä päivältä saat seurata Gus Hansenia koko turnauksen läpi. Käsi kädeltä tarkoittaa sitä aivan kirjaimellisesti. Turnauksen aikana hän pelaa 329 kättä, ja kaikki ne on selostettu kirjassa. Jokaista kättä analysoidaan yksityiskohtaisesti ja siinä sivussa tulee paljon tärkeää tietoa. Jokaisesta kuvailemastaan kädestä hän kertoo blindit, asemansa, kätensä sekä pelimerkkiensä määrän. Kirjan myöhemmässä vaiheessa hän kertoo jopa vastustajiensakin pelimerkkitilanteen. Tässä esimerkki:

Ratkaiseva käsi 13: Pudotan Full Tiltin Kristy Gazesin 9-9 vs. AQ
Blindit Oma asemani oma käteni oma stäkkini
15k/30K/5k Buttonissa risti9-hertta9 4,91 mio
Kristy aloittaa lyömällä 2 paikkaa ennen buttonia 100,000. Minä olen buttonissa, kädessä 99 ja minun on päätettävä, mitä aion tehdä.
Kippi – ei ikinä
Maksu- tuntuu typerältä. Kädelläni pelaa paremmin ennen floppia kuin flopattujen korttien ollessa näkyvissä.
Re-Reissu 350 000:een – aika hölmöä, koska olen silloin sitoutunut pottiin ja Kristyllä on 1,07 mio
All-in- paljon parempi. Tällä saan testattua Kristyn ja olen silti sitoutunut pottiin.
Lyön pöytään 380K. Blindissa olijat kippaavat ja nopean harkinnan jälkeen Kristy menee All-in. Venytän päätöstä pari minuuttia aivan huvikseni ja maksan loput 720K. Kristy kääntää esiin AQ ja oma 99-käteni on 53-47% johdossa. Pöytään tulee, jne.

Johdannossa Gus Hansen kertoo, että hänen lähestymistapansa pokeriin on sekä matemaattinen että analyyttinen, ja se on hänen mukaansa ainoa tapa voittaa pokerissa. Hän kertoo myös, että hänen aggressiivisella pelityylillään ei ole mitään tekemistä machoilun kanssa, vaan että se on yksinkertaisesti oikea tapa pelata pokeria.

Lukijaa muistutetaan tästä koko kirjan ajan. Pot odds –käsitteessä ei ole mitään epäselvää tämän kirjan luettuasi. On hyvin opettavaista lukea, kuinka Gus tekee päätöksensä maksamisen, kippaamisen ja korottamisen välillä ja miksi hän sitten esimerkiksi päättää mennä all-in. Tässä suhteessa tämä kirja poikkeaa täysin Harrington on Holdem –kirjoista, joissa tietääkseni ei mainita sanaa "all-in" kertaakaan.

Gus Hansen: Every Hand Revealed – pokerikirja-arvostelu 101

Kirjan nimi: Every Hand Revealed

Tekijä: Gus Hansen

Sivuja: 370

Kustantaja: Kensington Publishing Corp.

Kieli: English

ISBN13: 978-0-8184-0727-7

ISBN10: 0-8184-0727-1

Minulle oli hyvin opettavaista se, miten Gus Hansen miettii tarkkaan jokaisen tason vaihtuessa blindeja, miten ne vaikuttavat jokaisen pöydässä olijan stäkkeihin ja sovittaa pelityylinsä sen mukaisesti. Hän käsittelee jopa yksityiskohtaisesti anten ja pienen blindin välistä suhdetta. Kyllähän jokainen yleensä vilkaisee pinoja blindien noustessa, mutta Gus käyttää useita minuuttia siihen, että pohtii miten tämä vaikuttaa pelistrategioihin pöydässä ja toimii sitten sen mukaisesti.

Kirjaan kuluu johdanto, neljä lukua, joissa käsitellään päivät 1 – 4, kolme lukua finaalipöydästä ja yksi luku lopussa, jossa on taulukoita ja neuvoja.

Jokaisen päivän aluksi Hansen tekee peliennusteen ja antaa itselleen neuvoja, ja jokaisen päivän päätteeksi on lyhyt yhteenveto päivän tapahtumista. Finaalipöytää käsitellään kolmessa luvussa. Ensimmäisessä luvussa kuvataan tapahtumia 7 pelaajan pelistä 3 pelaajaan. Toinen luku käsittelee pelin kolmesta pelaajasta heads-up tilanteeseen asti ja viimeisessä luvussa kuvataan hänen heads-up -pelinsä Jimmy Frickeä vastaan. Heads-up -osio on todella erinomainen. Käsi kädeltä Gus näyttää lukijalle, että heads-up –peli on aivan oma lajinsa ja kaikki riippuu aggressiosta, aggressiosta ja vielä kerran aggressiosta.

Gusilla on hyvä tyyli kirjoittaa, joten kirjaa on nautinto lukea. Tässä pari näytettä:

Muistan urani varrelta kolme tapausta, jolloin korotin ennen floppia, floppasin kärkiparin ja kippasin yksinkertaisen lyönnin edessä! Tulisiko tästä neljäs kerta?
Ei ole todellakaan mitään syytä pelata konservatiivisesti enää tällä tasolla!
Aloitan yhden paikan päästä buttonista lyömällä Q-6 kädellä 19K ja taas BB yllättää minut. Tällä kertaa asialla on Alvin Barroin, joka menee all-in 65,500:lla, joten minulla on täsmälleen 2:1 oddsit ,tai 33.33% . Minä maksan.

Tämä kirja kannattaa ostaa siitä syystä, että se antaa kuvan siitä, miten eräs maailman parhaista turnauspelaajista ajattelee. Lisäksi kirja antaa tietoa siitä, mitä eroa on pelillä täydessä pöydässä ja short-handed pöydässä, aggression tärkeydestä ja miten sitä käytetään oikein.

£8,99 on halpa hinta tästä kirjasta. Jokaisen pelaajan, joka haluaa kehittää peliään, pitäisi hankkia tämä kirja kokoelmaansa Harrington on Holdem –sarjan lisäksi. Harrington on Holdem –kirjat tekivät minuun suuren vaikutuksen ja pelityylini perustuu pitkälti siihen, mitä opin noista kirjoista. Sen takia olikin todella mielenkiintoista oppia jotain uutta Gus Hansenilta. Eivät Hansen ideat ole mitenkään mullistavia pokerissa, mutta kirjasta saa paljon tietoa pienistä asioista, joita ei ehkä tule ajatelleeksi tässä vaiheessa, mutta joita kannattaa harkita hieman myöhemmin. Näiden kirjojen tehtävähän on opettaa lukijalle pari uutta asiaa ja saada hänet pohtimaan tiettyjä tilanteita. Jos se oli Gus Hansenin tavoite tässä kirjassa, hän on todella onnistunut siinä!

Mitä ajattelet nyt?

More Stories

Other Stories