Harrington on Cash Games, Osa I

Harrington on Cash Games, Osa I 0001

Uusimman kirjan nimi on "Harrington on Cash Games". Vuonna 2004 Dan Harrington ja Bill Robertie julkaisivat kirjan nimeltä "Harrington on Hold'em", ja opas turnauspelaajille oli syntynyt. Vuonna 2005 julkaistiin sarjan toinen osa ja sarjan päätti vuonna 2006 ilmestynyt kolmas osa. Yhdessä nämä kolme kirjaa olivat (ovat) ovat välttämätön hankinta monille aloitteleville ja edistyneille turnauspelaajille.

Näitä kirjoja ylistetään edelleen ja niitä pidetään yleisesti parhaana turnauspokerista koskaan kirjoitettuna kirjasarjana. Kun sarjan kolmas osa oli saatu valmiiksi, tämä kirjoittajakaksikko alkoi työstää kirjaa rahapeleistä. Kun pokerimaailma sai vihiä uutisesta vuonna 2007, monet olivat kahta mieltä ajatuksesta. Kysymys kuului, voisiko tästä kirjasta tulla yhtä hyvä kuin kolmesta edellisestä. Dan Harrington tunnetaan erinomaisena turnauspelaajana, muttei niinkään rahapelifanaatikkona.

Kirjasta ei kuulunut mitään pitkään aikaan, mutta sitten kerrottiin, että materiaalia oli niin paljon, että tekijät aikoivat jakaa sen kahdeksi kirjaksi. Näiden kahden kirjan julkaisemista lykättiin muutamaan kertaan, mutta nyt ne ovat vihdoin täällä. Tänään aloitan arvioimalla ensimmäistä osaa.

Harrington on Cash Games, Osa I 101

Tekijät: Dan Harrington ja Bill Robertie

Sivuja: 411

Kustantaja: Two Plus Two Publishing (2008)

Kieli: Englanti

ISBN10: 1-880685-42-6

ISBN13: 978-1-880685-42-6

Kirjan rakenne

Kirja alkaa lyhyellä esittelyjaksolla, jonka jälkeen seuraa kymmenen sivua kestävä esimerkkikäsi. Esimerkkinä oleva käsi on suositun 'High Stakes Poker'-ohjelman kolmannelta kaudelta, ja siinä käsitellään alusta loppuun yksityiskohtaisesti jokainen pelaaja, jokainen panostuskierros, ajatusprosessit ja panostuskuviot. Tästä kädestä keskustelemalla Harrington ja Robertie rikkovat jään ja saamme käsityksen siitä, miten he lähestyvät pokeria ja mitä voimme odottaa loppukirjalta.

Ensimmäisessä luvussa esitellään No Limit Hold'em -rahapelien peruskäsitteet. Odotusarvo (Expected value, EV), Pot Odds, panostustyypit (value bet, probe bet, bluff ja semi-bluff) sekä implied odds selitetään yksityiskohtaisesti aloittelijoille, mutta myös edistyneemmille pelaajille, jotka haluavat virkistää muistiaan. Jokaista aihetta havainnollistetaan useilla esimerkeillä, jotka auttavat eri käsitteiden ymmärtämisessä. Nämä esimerkit ovat toisinaan kuvitteellisia, kuten usein 2+2-kirjoissa, sekä tilanteet että pelaajat ovat keksittyjä. Silloin tällöin tekijät käyttävät esimerkkejä High Stakes Poker-, Poker After Dark- ja World Poker Tour -peleistä.

Toisessa luvussa tekijät puhuvat käsitteistä, jotka ovat välttämättömiä, jos haluaa kehittyä hyväksi rahapelaajaksi. Käsitteet eivät ole täysin uusia, eivätkä ne ole alun perin näiden tekijöiden kehittämiä, mutta tapa jolla käsitteet selitetään on paljon selkeämpi kuin monissa muissa kirjoissa tai artikkeleissa. Luvun ensimmäinen osa käsittelee pöydässä olevien stäkkien kokoja ja miten tämän pitäisi vaikuttaa pelityyliin. Pelattavien aloituskäsien sovittaminen tilanteen mukaan on erittäin tärkeä elementti pelissä ja se selitetään perinpohjaisesti tässä luvussa. Kun pelataan pienemmillä pinoilla, voit hylätä suuren osan käsistä mahdollisten aloituskäsien valikoimasta, koska niitä ei voi pelata tarpeeksi tuottavasti, kun taas isommilla pinoilla pitäisi pelata enemmän käsiä, mikä taas vaikuttaa kaikkiin muihin päätöksiin kättä aloitettaessa.

Muita luvussa käsiteltyjä aiheita ovat pelaamiesi käsien tasapainottaminen, käsien lukeminen ja kaikki mikä liittyy ns. 'metagameen'. Nämäkään käsitteet eivät ole uusia, mutta ne täytyy ymmärtää täysin, jotta voi pelata voitollisesti korkeammilla limiiteillä.

Harrington on Cash Games, Osa I 102

Kolmannessa luvussa puhutaan tiukka-agressiivinen –pelityylistä ennen floppia. Useita käsiä analysoidaan yksityiskohtaisesti, mm. kaksi sivua käytetään siihen, kuinka AK pitäisi pelata ennen floppia. AQ saa myös osakseen kaksi sivua ja vielä kaksi sivua omistetaan suited connectors –käsille. Kaiken kaikkiaan tässä luvussa on paljon yksityiskohtaista tietoa käsistä, joilla voi limpata, korottaa tai kipata välittömästi sekä esimerkkejä käsistä, joilla voi bluffata. Tässä kirjassa on mainiota se, että eri aihepiirit voi lukea erikseen, joten jos joudut hankalaan tilanteeseen, voit ottaa juuri tuota aihetta käsittelevän osan esiin ja etsiä siihen sopivia neuvoja.

Koko neljäs luku käsittelee miten heads-up –peliä pelataan flopin jälkeen. Viidennessäkin luvussa käsitellään floppia, mutta nyt tarkastellaan tilannetta, jolloin vastassa on useampia kuin yksi pelaaja. Esimerkkeihin kuuluu käsiä, joilla olemme korottaneet ennen floppia, tai joilla katsomme flopin koska olemme limpanneet tai maksaneet. Neljä sivua käytetään siihen, miten korotetaan KK:lla ja erilaisiin eteen tuleviin floppeihin. Nämä esimerkit selitetään todella hyvin ja niissä tuodaan esille aina erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi tekijät neuvovat jatkamaan panostusta kädellä 80 % tapauksista mutta chekkaamaan 20 % tapauksista. Tällä tavalla kirja tarjoaa useita vaihtoehtoja, miten voit vaihdella peliäsi ja pitää sen ennalta-arvaamattomana.

Kenelle?

Dan Harrington on oikea live-pelaaja, mutta hänen tunnetulla pokerisaitilla käyttämiään pelaajanimiä ei tiedetä. Vaikka tässä kirjassa on runsaasti nettipelistä otettuja esimerkkejä, tulee silti sellainen tunne, että kirjan on kirjoittanut live-pelaaja, joka ei paljon netissä pelaa. Nykyisin netissä näkee todella aggressiivista peliä ja se eroaa huimasti live-peleistä, mutta kirjan tekijät yrittävät valmistaa sinua siihen. Useita elementtejä voi käyttää sekä live- että nettipeleissä ja käsien lukemista käsittelevä luku sopii erinomaisesti nykyisiin nettipokeripeleihin. Netissä pelattavissa rahapöydissä on yleensä korkeintaan kuusi pelaajaa. Koska blindit osuvat kohdalle useammin ja joka kierros on kalliimpi pelata, peli on näissä pöydissä paljon aggressiivisempaa eikä 3-bet ennen floppia vielä tarkoita välttämättä sitä, että vastustajalla on kuningas- tai ässäpari.

Harrington on Cash Games, Osa I 103

Tässä kirjassa ei käsitellä ainuttakaan korkeintaan 6-hengen kättä, vaan kaikki esimerkit ja tilanteet on otettu täysistä rahapöydistä, joissa on 9 tai 10 pelaajaa. Monissa tapauksissa 6-max pöytä vastaa täyttä rahapöytää, josta puuttuvat alkuposition paikat. Yleisesti ottaen voi sanoa että UTG 6-max pöydässä vastaa keskipositiota täydessä rahapöydässä, mutta kun ottaa huomioon 6-max pöydissä esiintyvän aggressiivisuuden, vertaus täyteen rahapöytään, josta puuttuvat alkuposition paikat, ei enää toimikaan. Ja tämä on harmi, sillä Harrington on Cash Games –kirjassa ei mainita ensimmäistäkään 6-max tilannetta. Tämä ei silti tarkoita, että kirjan teoriaosa olisi aivan hyödytön niille, jotka pelaavat pelkästään 6-max pöytiä netissä. Kirjassa käsitellään monia tärkeitä pelin elementtejä, eikä niiden soveltamisen 6-max tilanteisiin pitäisi olla liian hankalaa.

Kirjoitustyyli, ulkoasu ja arvio

Kirjoitustyyli poikkeaa monista 2+2 -kustantamon kirjoista ja muistuttaa enemmänkin Harrington on Hold'em –sarjan tyyliä. Siellä täällä kirjan sivuilla tulee vastaan humoristisia huomautuksia ja TV:stä tuttujen esimerkkitapausten yksityiskohtainen kuvailu havainnollistaa teoriaa mukavasti.

Kirjan ulkoasu muistuttaa muita 2+2 -kustantamon kirjoja. TV-pelejä käsittelevissä jaksoissa ei ole kuvia eikä joka luvussa ole havainnollistavia valokuvia. Esimerkkejä kuvittavat tilanteesta tehdyt graafiset kaaviot, johon on merkitty myös pöydässä olevien pelaajien pelimerkkien määrät. Sen verran vaihtelua pelkkään tekstiin on luvassa tässä kirjassa, mutta se sopii hyvin kirjan yleisilmeeseen.

Vaikka tämä kirja keskittyykin lähinnä livenä pelattaviin täysiin rahapelipöytiin, kirjasta voi olla hyötyä myös nettipelaajille. Jos ymmärrät täydellisesti tässä kirjassa esitellyt käsitteet, pystyt myös soveltamaan niitä 6-max peleihin.

Harrington on Cash Games, Osa I 104
Harrington on Cash Games, Osa I 105
Harrington on Cash Games, Osa I 106
Harrington on Cash Games, Osa I 107
Harrington on Cash Games, Osa I 108

Mitä ajattelet nyt?

More Stories

Other Stories