Harrington on Cash Games, Osa II

Harrington on Cash Games, Osa II 0001

Pari viikkoa sitten arvosteltiin Osa I. Ensimmäinen osa keskittyi ennen floppia ja flopissa käytettäviin strategioihin tiukka-aggressiivinen –pelaajalle. Mutta kuten tiedämme, peli ei ole yleensä pelattu flopissa, vaan jäljellä on vielä turn ja river. Näille kahdelle streetille tarvittavia strategioita käsitellään 'Harrington on Cash Games' –sarjan toisessa osassa.

Kirjan rakenne

Kirja alkaa turnin ja riverin tiukka-aggressivinen –käsittelyllä. Tekijät keskittyvät siihen, miten hyvin sitoudut käteen pelin näissä vaiheessa tekimilläsi päätöksillä. Näiden lukujen perusta ovat motiivit, joiden pohjalta määräytyy pot control ja kuinka saada paras tuotto hyvälle kädelle. Seuraavassa luvussa Harrington ja Robertie käsittelevät löysä-aggressiivinen –tyyliä ja keskittyvät kaikkiin streeteihin, sekä pohtivat tämän pelistrategia etuja ja haittoja. Luvussa käsitellään perusteellisesti Continuation bet heikolla kädellä, squeeze play ennen floppia, millaisella kädellä kannattaa lyödä ja millaista pöytää pitää välttää bluffatessa.

Kuten mainitsin osan I arviossa, kirja keskittyy lähinnä live-pokeriin ja niinpä luku telleistä on välttämätön. Tämän luvun johdanto on aivan oikeassa siinä, että tellejä arvostetaan aivan liikaa. Tunnetuissa pokerifilmeissä tellit kuvataan pelin tärkeimmäksi osaksi, sillä pelaajan jokainen ele paljastaa tärkeää tietoa. "Oreo Cookie" –kohtaus Rounders –filmissä on tästä ehkä kaikkein tunnetuin esimerkki. Harrington ja Robertie tekevät selväksi, että tellit eivät aina ole yhtä tärkeitä ja tellin merkityksen arvioiminen voi olla hyvinkin työlästä. He käsittelevät kuitenkin pari tärkeää telliä, samoin kuin sitä, miten voi välttää itse antamasta tellejä.

Viimeisellä luvulla on hyvin tyhjentävä nimi, 'Bankroll Management and Other Topics' (Pelipankin hallinta ja muita aiheita), ja siinä käsitellään kaikkia säännölliseen pokerinpelaamiseen liittyviä asioita. Luvussa keskustellaan pelipankillesi liian suurien pelien pelaamisesta ja tekijät esittelevät myös oman suunnitelmansa pelipankin hallitsemiseksi.

Tässä luvussa käsiteltäviä tärkeitä asioita ovat mm. useassa pöydässä pelaaminen (multi-tabling), pelien valinta, verojen maksaminen pokerivoitoista ja nettipokerista live-peleihin siirtyminen. Tämä luku tekee 'Harrington on Cash Games' –kirjasta kokonaisuuden, sillä siinä otetaan huomioon kaikki peliin liittyvät asiat.

Kirjan päättää Bobby Hoffin 30 sivun mittainen haastattelu. Bobby Hoff on rahapelaaja, jonka nimi ei välttämättä merkitse mitään suurimalle osalle lukijoista, vaikka hän onkin pelannut suurimmissa rahapeleissä jo vuosikymmeniä. Hoffin voi löytää säännöllisesti samasta pöydästä Brunsonin, Ungarin, Reesen ja muiden televisiosta tuttujen nimien kanssa. Hoff on kuitenkin pysytellyt syrjässä julkisuudesta ja hän mieltää rahapöydät työpaikakseen. Hän tulee suuriin turnauksiin ainoastaan hakeakseen käsiinsä pudonneet pelaajat ja ryhtyäkseen sivupeleihin heidän kanssaan, mutta itse hän ei pelaa turnauksissa: todellinen työmyyrä. Tämä haastattelu on yksi kirjan parhaista osista, jos et kaipaa lisää teoriaa. Vaikka Hoff pelasi pokeria jo silloin kun useimmat meistä eivät olleet vielä syntyneetkään, hän on avoin uusille asioille ja ottaa pokerin kehityksen innolla vastaan. Hän ei valita nettipelaajista, toisin kuin monet live-pelaajat, vaan antaa meille hyvin objektiivisen analyysin tämän päivän pokerista.

Harrington on Cash Games, Osa II 101

Kirjan nimi: Harrington on Cash Games Volume II

Tekijät: Dan Harrington ja Bill Robertie

Sivuja: 374

Kustantaja: Two Plus Two Publishing (2008)

Kieli: Englanti

ISBN10: 1-880685-43-4

ISBN13: 978-1-880685-43-3

Live- ja nettipelit

Live-peleissä pelataan usein ns. deep stack –pokeria, jossa pelimerkkejä on huomattavasti enemmän blindien kokoon verrattuna kuin nettipeleissä yleensä. Netissä saat pöytään korkeintaan 100 ison blindin verran merkkejä, kun taas live-peleissä määrä on usein kaksinkertainen tai jopa sitäkin suurempi.

Nämä isommat stäkit muuttavat pelin luonnetta, sillä potin, blindien ja pelimerkkipinon suhteet ovat aivan toisenlaiset kuin "ainoastaan" 100 ison blindin sisäänostoilla. Tässä kirjassa Harrington ja Robertie käsittelevät hyvin perusteellisesti pot control ja pot commitment –käsitteitä, mutta varsin konservatiivisesti. Vaikka kärkiparia –kärkikikkeriä tai korkeinta paria pidetään monstereina nettipeleissä, näillä käsillä täytyy pelata paljon varovaisemmin livenä deep stack –peleissä. Tätä kirjaa lukiessa on pidettävä mielessä, että se on kirjoitettu nimenomaan deep stack –pelejä varten ja osa käsistä pelattaisiin toisin pienemmillä stäkeillä.

Harrington on Cash Games, Osa II 102

Sen takia kirjasta voi saada käsityksen, että nämä kaksi kirjoittajaa ovat äärimäisen tiukkoja pelaajia, eikä heidän strategialleen olisi useinkaan käyttöä. Mutta kun oppii ymmärtämään täysin käsitteet pot control ja pot commitment, pystyy näkemään miten jotkut streetit voisi pelata toisin, jos stäkit olisivat pienempiä. Kun ymmärtää teorian, voi tehdä itse siihen tarvittavat sovellukset ja sen takia tämä kirja voi olla erittäin hyödyllinen myös nettipelaajille.

TAG ja LAG

Harringtonilla on lempinimenä 'Action Dan', ja tämä lempinimi on todella ironinen. Emme tunne Robertien pelityyliä, mutta Harrington tunnetaan hyvin konservatiivisena pelaajana. Löysää peliä käsittelevä luku onkin hyvin mielenkiintoista luettavaa, sillä siinä hän kuvaa tuota pelityyliä ja löysä-aggressiivinen –pelityylin etuja. Harrington ja Robertie ymmärtävät, ettei ole vain yhtä oikeaa tapaa pelata pokeria ja he kuvaavat eri pelityylien etuja ja haittoja kuitenkaan väittämättä yhtä tyyliä paremmaksi kuin toista.

Harrington on Cash Games, Osa II 103

Käy kuitenkin selväksi, että nämä kaksi kirjoittajaa eivät itse pelaa tällä tyylillä. He ovat tarkkailleet pelaajia, jotka tunnetaan löysä-aggressiivinen –pelistä, mutta asian käsittely ei ole yhtä luontevaa kuin heidän oman tiukka-aggressiivinen –tyylinsä esittelyssä.

Kirjoitustyyli, ulkoasu ja arvio

Myös tämä kirja on täynnä hauskoja esimerkkikäsiä tunnetuista käteispeliohjelmista ja on sen takia mukava poikkeus muista 2+2 -kustantamon kirjoista, jotka yleensä keskittyvät vain teoriaan. Kädet analysoidaan hyvin perusteellisesti ja ne auttavat kehittämään omaa näkemystä pelistä. Hoffin haastattelu on aivan pakko lukea, jos haluat tietää lisää live-grinding -peleistä ja tutustua sellaisen miehen näkemyksiin ja kokemukseen, joka on viettänyt viimeiset pari vuosikymmentä pokeripöydässä.

Kirjoitustyyli on hyvin samanlainen kuin muissakin näiden kahden tekijän kirjoissa ja sitä on miellyttävää lukea. He selittävät asiat selkeästi ja perinpohjaisesti ilman että se on liian monimutkaista aloittelijoille, mutta samalla he onnistuvat pitämään tekstin myös edistyneempiä pelaajia kiinnostavana. Ulkoasu on hyvin perinteinen ja muistuttaa muita 2+2 –kirjoja, kaavioiden tarkoitus on pelkästään selventää rahapelitilanteita.

Harrington on Cash Games -teoksen osat I ja II ovat oikea mestariteos ja niiden tulisi kuulua jokaisen pokeripelaajan kirjakokoelmaan!

Harrington on Cash Games, Osa II 104
Harrington on Cash Games, Osa II 105
Harrington on Cash Games, Osa II 106
Harrington on Cash Games, Osa II 107
Harrington on Cash Games, Osa II 108

Mitä ajattelet nyt?

More Stories

Other Stories