Kirjaesittely: Poker Strategies for a Winning Edge in Business

Kirjaesittely: Poker Strategies for a Winning Edge in Business 0001

Kun PokerNews pyysi minua kirjoittamaan muutamia kirjaesittelyjä, yritin parhaani mukaan olla vaikuttamatta liian innokkaalta, sillä ne jotka tuntevat minut, tietävät että pokerikirjojen lukeminen on yksi lempiharrastuksistani.

Tämänkertainen kirja ei ole strategiaopus vaan kirja taidoista. Pokeritaidoista, joita voi käyttää melkein kaikilla elämän aloilla: kirja rohkaisee liikemiehiä tutkimaan pokeristrategioita tai ainakin neuvoo kuinka niitä voi käyttää.

Tämä David Apostolicin kirjoittama kirja ei pyri olemaan mitenkään vaatimaton. Kirjan kannessa lukee: Käytä pokeriajattelutapaa kaikilla liike-elämän osa-alueilla: sijoittamisessa, neuvotteluissa, liikeyrityksen johtamisessa, tuotteiden markkinoinnissa, asiakassuhteiden hoitamisessa sekä työtovereiden kanssa selviämisessä. Kirjailija mainostaa olevansa asiantuntija sekä pokerissa että liike-elämässä.

Myös yksittäisten lukujen nimet herättävät suuria odotuksia:

Luku 1: Korttien vetäminen: Miksi käyttää pokeristrategioita?

Luku 2: Loppupeli: Pitkän aikavälin sijoitukset

Luku 3: Tilttaamisen välttäminen: Pokerin psykologia ja sijoittaminen

Luku 4: Pöydän johtaja: Neuvottele voima-asemasta

Luku 5: Bluffi vai kippi: Neuvottele tehokkaasti oli kätesi mikä hyvänsä

Luku 6: All-In: Paranna asemaasi yhtiön johdossa ja voita

Luku 7: Kärkipari: Kuinka menestyvät pokerinpelaajat ja liikemiehet ajattelevat

Luku 8: Taskuässät: Pelaa voittaaksesi

Kirjaesittely: Poker Strategies for a Winning Edge in Business 101

Kirjan nimi: Poker Strategies for a Winning Edge in Business

Tekijä: David Apostolic

Sivuja: 217

Kustantaja: Prometheus Books (20. huhtikuuta 2007)

Kieli: Englanti

ISBN-13: 978-1591025528

On sääli, ettei kirjoittaja ole onnistunut saamaan yhdestäkään luvusta loogista kokonaisuutta. Luvut ovat epäyhtenäisiä, eikä niissä ole kunnon rakennetta. On aivan uskomatonta, ettei kirjassa ole asialuetteloa, ja näin ollen minkä tahansa aiheen etsiminen on hyvin työlästä.

Olen aiemmin ehdottanut PokerNews –lehdessä julkaistussa artikkelissa, että pokerin opetus pitäisi sisällyttää peruskoulun opetussuunnitelmaan. Mitä nuorempana opiskelun aloittaa, sitä parempi. En tietenkään ollut tosissani, mutta on asiassa perääkin. Suurta osaa pokeritaidoista pystyy käyttämään hyväksi tavallisessa elämässä. Minua hämmästyttää jatkuvasti se, että käyn syvällisiä keskusteluja turnausstrategioista sellaisten henkilöiden kanssa, jotka eivät aikoinaan välittäneet pätkääkään koulusta, eivätkä varmasti osanneet edes tavata sanaa strategia. Enkä ole ainoa, joka ajattelee näin. Harvardin yliopiston professori Charles Nesson on julkaissut useita artikkeleja pokeritaitojen käyttämisestä jokapäiväisessä elämässä. Hän on jo vuosia puhunut sen puolesta, että pokeria pitäisi opettaa kouluissa!

Tästä kirjasta voisi hyvinkin saada (pienillä rakenteellisilla parannuksilla) pokerin oppikirjan kouluihin. Näin lapset oppisivat jo valmiiksi pelaamaan pokeria ja voisivat opetella soveltamaan pelistä saamiaan tietoja muilla elämän aloilla. Mielestäni kirja soveltuisi jo 14-vuotiaille. Kirja on helppolukuinen ja siinä on kiinnostavia anekdootteja siellä täällä. Esimerkkinä on mm. hauska tarina ratkaisevasta televisioväittelystä Kennedyn ja Nixonin välillä. Kennedy ja Nixon istuivat samassa pukuhuoneessa ennen väittelyn alkamista. Tekijän mukaan Kennedy kieltäytyi ehostuksesta ja sanoi, että meikit on tarkoitettu naisille. Nixon ei tietenkään halunnut näyttää naiselta televisiossa ja päätti myös esiintyä ilman ehostusta. Ja se oli huono homma Nixonin kannalta. Kennedy oli onnistunut pokerinaamallaan bluffaamaan häntä täysin ja juuri ennen väittelyä Kennedy suostui ehostukseen, kun Nixon ei ollut näkemässä. Ja lopputuloksenhan me tiedämmekin. Radion kuuntelijat uskoivat, että Nixonin olisi kuulunut voittaa. Television katselijat taas näkivät terveen ja elinvoimaisen näköisen Kennedyn sekä hikoilevan ja erittäin kalpean Nixonin.

Tämä oli hauska katkelma kirjasta, mutta on sääli, että muu kirja ei yllä ensimmäisen osan tasolle. Ennen kuin huomaatkaan, kirja alkaa tuntua mitäänsanomattomalta ja kaikki pokeriin liittyvä sovelletaan väkisin liike-elämän tilanteisiin. Esimerkiksi: kirjan sivulla 110 tekijä alkaa puhua siitä, kuinka sinun täytyy "hämmentää peliäsi, ettet olisi ennalta arvattava". Hän aloittaa soveltamalla tätä pokeriin, ja selittää kuinka sinun täytyy vaihdella pelityyliäsi, etteivät vastustajat pysty lukemaan sinua. Tätä voi tietysti soveltaa myös liike-elämään, ja esimerkkitapauksena on käytetty auton ostamista. Autoliikkeeseen mennessä et halua automyyjän tietävän kuinka paljon olet valmis maksamaan autosta. Itse asiassa, et halua hänen tietävän, että aiot todella hankkia auton. Annat myyjän ymmärtää, että sinulla on muitakin vaihtoehtoja joista valita. Muista kysellä auton puutteista jne jne. Sitä tavallista tarinaa. Ei esimerkissä eikä sen kehittelyssä näy merkkiäkään luovasta ajattelusta tai omaperäisyydestä.

Kuten olette jo varmaan arvanneet, en ollut kovin innostunut kirjasta. Idea ei ole sinällään huono, mutta tuntuu siltä, että kirja on kyhätty hätäisesti. Minulle jää sellainen vaikutelma, että tekijä on vain pyrkinyt hyötymään pokeribuumista ja rahastamaan sillä. Hänen olisi ehkä kannattanut käyttää enemmän aikaa oman pokeristrategiansa kuvaamiseen, niin kirjasta olisi voinut tulla parempi.

Mitä ajattelet nyt?

More Stories

Other Stories